3 tips ter voorkoming van liquiditeitsproblemen

Juridisch nieuws

Iedereen is inmiddels bekend met het pakket regelingen dat de overheid heeft samengesteld om ondernemers te ondersteunen gedurende de coronacrisis. Er zijn onder meer regelingen die dienen als inkomensondersteuning en regelingen die dienen als tegemoetkoming in de loonkosten. Maar deze regelingen zijn slechts voor bepaalde tijd. Het eerste pakket aan regelingen is al afgelopen en het tweede pakket eindigt op 1 oktober.

Het is daarom op dit moment voor veel ondernemers van belang dat zij maatregelen nemen. Ik schreef hier al over in mijn eerdere blog die ging over het behoudt van zakelijke relaties. Maar wat kun je nu doen te bescherming van je liquiditeitspositie? Ik geef hier enkele tips ter voorkoming van liquiditeitsproblemen:

  • Debiteurenbeheer

Er is niets mis met een strak debiteurenbeheer. Zorg ervoor dat jouw relaties op tijd jouw facturen voldoen. Bel debiteuren op tijd na en vraag of alles in orde is. Mocht je vernemen dat er iets mis is, dan kan je de problemen in een vroeg stadium verhelpen. Zorg er ook voor dat op tijd wordt gefactureerd. Factureer desnoods vaker (eens per 2 weken in plaats van eens per maand). Het belangrijkste is wel: blijf in gesprek!

  • Voor wat, hoort wat

In mijn vorige blog wees ik al op de mogelijkheid om (tijdelijk) nieuwe voorwaarden overeen te komen die aantrekkelijker zijn voor jouw klant, waar dan uiteraard wat tegenover komt te staan. Bied klanten bijvoorbeeld een bepaalde korting als ze snel betalen of als ze een aanbetaling of voorschot voldoen.

  • Financiering

Kijk kritisch naar je huidige financiering en onderzoek alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan factoring (voorfinanciering waarbij jouw facturen snel (deels) worden voldaan) of een werkkapitaalfinanciering. Mogelijk is crowdfunding een goede optie. Er zijn tegenwoordig veel (alternatieve) manieren om je financiering vorm te geven en je bent niet exclusief aangewezen op de banken.

Uiteraard vergt iedere situatie maatwerk. Daarin denken wij van Law&Pepper graag met je mee. Wij ondersteunen je bij het innen van onbetaalde facturen en bij het opstellen van aangepaste voorwaarden. Als je vragen hebt of meer wil weten, neem dan vrijblijvend contact met Laurens Huisman op.