Dossier overlast: overlast door derden

Juridisch nieuws

In een reeks blogs staan we stil bij de verschillende soorten overlast die huurders kunnen ervaren en veroorzaken. In de eerste blog las je wat er onder (onrechtmatige) overlast wordt verstaan. In de daaropvolgende blogs vertelde ik meer over geluidsoverlast, bijvoorbeeld door huisdieren en spelende kinderen. In deze vierde blog sta ik stil bij een andere specifieke vorm van overlast: overlast door relaties van de huurder (derden).

Overlast door derden

Relaties van de huurder kunnen, net als de huurder of diens huisdieren of kinderen, veel overlast veroorzaken. Zo kunnen ook zij, als zij bij de huurder op bezoek zijn, lawaai maken, agressie vertonen (verbaal, fysiek en/of psychisch) en zaken vernielen.

Is de huurder verantwoordelijk voor overlast door derden?

Onder omstandigheden kan aan de huurder de overlast worden toegerekend die iemand anders, die met zijn goedvinden van zijn huurwoning gebruikmaakt of zich daaromheen bevindt, veroorzaakt. Bepalend is of de huurder – gelet op alle omstandigheden van het geval – zelf het verwijt kan worden gemaakt dat hij zich niet als goed huurder heeft gedragen (zie artikel 7:213 van het Burgerlijk Wetboek). Daarbij zijn de aard en ernst van de overlast relevant, maar ook de vraag of er voldoende verband bestaat tussen de overlast van de derde en het gebruik van de woning van de huurder, de vraag of de huurder bekend was met de overlast en zo ja, of de huurder maatregelen heeft getroffen om de overlast te beperken of voorkomen. Over het algemeen wordt aangenomen dat een huurder zich in ieder geval niet als goed huurder heeft gedragen als hij op de hoogte was van de overlast en desondanks geen maatregelen heeft getroffen.

Is de huurder verantwoordelijk voor door derden toegebrachte schade?

Op grond van de wet (artikel 7:219 van het Burgerlijk Wetboek) is de huurder risicoaansprakelijk voor schade aan de huurwoning die veroorzaakt is door gedragingen van derden die met zijn goedvinden van de woning gebruikmaken. Zo staat in laatstgenoemd artikel:

“De huurder is jegens de verhuurder op gelijke wijze als voor eigen gedragingen aansprakelijk voor gedragingen van hen die met zijn goedvinden het gehuurde gebruiken of zich met zijn goedvinden daarop bevinden.”

Wat te doen bij overlast of schade door derden?

Zorgen relaties van de huurder voor overlast? Dan zullen omwonenden de huurder daar in eerste instantie zelf op moeten aanspreken. Daarbij kunnen zij eventueel buurtbemiddeling of een mediator inschakelen. Biedt dat geen uitkomst? Dan staat het de omwonenden vrij om de huurder in rechte te betrekken met een vordering op basis van onrechtmatige daad (art. 6:162 in samenhang met art. 5:37 van het Burgerlijk Wetboek).

Het vorengaande geldt in zekere zin ook voor schade door derden. Omwonenden kunnen de huurder hier zelf, rechtstreeks op aanspreken.

Als zowel de overlastgever als de omwonenden huurders van dezelfde verhuurder zijn, kan de overlast uiteraard ook bij de verhuurder worden gemeld. Over de vraag wat er vervolgens van de verhuurder mag worden verwacht, las je in deze blog meer.

Vragen?

Heb je te maken met een overlastgevende huurder en weet je niet hoe je hiermee moet omgaan? Ik kijk en denk graag met je mee. Je kan mij bereiken op adrismidt@lawandpepper.com of op 06 46 73 49 71.

Wil je graag op de hoogte blijven van al het huurrechtnieuws? Volg dan de LinkedIn-pagina van Law&Pepper Advocaten en mijzelf.