De Tijdelijke Betalingsuitstelwet en de WHOA nader toegelicht
In de Law&Pepper serie over herstructureren lees je deze keer meer over twee nieuwe wetten die kort geleden in werking zijn getreden. Deze wetten bieden de mogelijkheid om de schulden van je onderneming te herstructureren en/of een faillissement te voorkomen.
Tijdelijke Betalingsuitstelwet 2020
In een eerder artikel vertelde ik je over het wetsvoorstel Tijdelijke Betalingsuitstelwet 2020. Dit wetsvoorstel is aangenomen en vervolgens op 17 december 2020 in werking getreden.
Voor wie?
De wet is bedoeld voor ondernemers die in liquiditeitsnood zijn gekomen door de beperkende coronamaatregelen van de overheid (zoals de verplichte horeca- en winkelsluiting).
De Tijdelijke Betalingsuitstelwet 2020 in het kort
Deze ondernemers kunnen de rechtbank verzoeken om een faillissementsaanvraag aan te houden of verhaalsacties van schuldeisers te schorsen. Dit geeft hen de kans hun bedrijf weer op te starten op het moment dat de overheidsmaatregelen weer worden versoepeld.
Hulp nodig?
Een verzoek aan de rechtbank moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Bovendien moet je na de toewijzing van het verzoek ook goed blijven opletten. Laat je dus goed adviseren als je gebruik wilt maken van de mogelijkheden in deze wet. Neem daarvoor gerust contact met ons op.
Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)
De WHOA is per 1 januari 2021 in werking getreden.
Voor wie?
De WHOA is bedoeld voor ondernemingen die in de kern levensvatbaar zijn, maar door een te zware schuldenlast of te hoge structurele kosten moeten saneren.
De WHOA in het kort
De WHOA biedt deze ondernemingen de mogelijkheid een akkoord te bereiken met schuldeisers (en aandeelhouders) – mogelijk met behulp van een herstructureringsdeskundige – voor de herstructurering van schulden en ter voorkoming van een faillissement. Daarvoor worden de schuldeisers in zogenaamde ‘klassen’ verdeeld, waarbij per klasse een aanbod wordt gedaan. Als de meerderheid van de schuldeisers van een klasse instemt met het akkoord, wordt het ter goedkeuring aan de rechter voorgelegd. Na de goedkeuring is het akkoord verbindend voor alle schuldeisers (en aandeelhouders), dus ook voor degenen die niet met het akkoord hadden ingestemd.
Hulp nodig?
Wil je onderzoeken of een onderhands akkoord voor jou uitkomst biedt, of is je als schuldeiser een dergelijk akkoord aangeboden? Neem dan gerust contact met ons op, wij ondersteunen je graag.
Let op
Als je in liquiditeitsnood verkeert moet je voorkomen dat de schulden verder toenemen. Is een faillissement nabij? Let dan op dat je niet één of meerdere specifieke schuldeisers ten onrechte bevoordeelt of benadeelt ten opzichte van andere schuldeisers. In een faillissement kan de curator dergelijke transacties namelijk vernietigen. Daarbij loop je als bestuurder bovendien het risico om te worden aangesproken op grond van bestuurdersaansprakelijkheid.
Meer informatie?
Law&Pepper Advocaten beantwoordt jouw vragen graag. Als je daarnaast op de hoogte wil blijven van nieuwe wetgeving die relevant is voor jouw onderneming, laat het ons dan weten. Voor algemene vragen over herstructurering kan je ook mailen naar mignonterbeek@lawandpepper.com.
Lees ook:
- Herstructurering van ondernemingen: voor groeiers en bedrijven in moeilijkheden
- Herstructurering van een groeiende onderneming: voorkom groeipijn
- Herstructurering bij omzetdaling: wees er op tijd bij!
- Herstructurering: tips voor zekerheden binnen een concern
- Mag ik die ene crediteur wél betalen en die andere crediteuren niet?
- Interne (her)structurering: het belang van goede ‘corporate governance’