Herstructurering bij omzetdaling: wees er op tijd bij!

Juridisch nieuws
Door: 

Law&Pepper Advocaten besteedt in een serie artikelen aandacht aan het herstructureren van ondernemingen. Zo las je in het artikel van Laurens Huisman welke risico’s een groeiende onderneming loopt en hoe die risico’s met de juiste bedrijfsstructuur kunnen worden gespreid.

In dit artikel sta ik stil bij ondernemingen die worden geconfronteerd met een krimpende markt en/of verlies aan inkomsten. Ook dan is het belangrijk om je onderneming tijdig anders vorm te geven. Door afscheid te nemen van verlieslatende bedrijfsonderdelen of nieuwe financiering(en) aan te trekken, creëer je weer financiële ruimte binnen je onderneming.

Afstoten verlieslatende onderdelen
Bij financiële tegenslag binnen een onderdeel van de organisatie kun je voor de keuze komen te staan om een of meerdere bedrijfsonderdelen splitsen en/of af te stoten. Zo kun je ervoor kiezen om goedlopende of verlieslatende onderdelen over te dragen of de verlieslatende tak af te bouwen.

Wij zijn graag jouw sparringpartner bij het maken van dergelijke keuzes en bij de onderhandelingen met kopende partijen. Belangrijk bij een dergelijk traject is dat je de bedrijfsonderdelen voor een redelijke waarde overdraagt. Daarmee voorkom je dat een verkoop achteraf kan worden aangetast, of beperk je aansprakelijkheid, als je een onderdeel tegen een te lage waarde hebt verkocht. Als je wilt brengen wij je in contact met experts die een waardebepaling voor je kunnen uitvoeren.

Aantrekken nieuwe financiering
Daarnaast kan het een optie zijn om nieuwe financiering(en) aan te trekken om hiermee je onderneming nieuw leven in te blazen. Dit kan bij een bancaire instelling, maar denk ook aan alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding, private investors of leasing.

Wij maken je graag wegwijs in het groeiende aanbod van financieringsvormen en kunnen de bijbehorende contracten voor je opstellen. Daarmee voorkom je verrassingen achteraf.

Ga in gesprek
Tip: ga altijd tijdig het gesprek aan met je contractspartijen! Daarmee kun je voorkomen dat overeenkomsten vroegtijdig worden beëindigd door bijvoorbeeld afnemers, leveranciers en/of financiers, waardoor de situatie van “vijf voor twaalf” opeens een situatie van “vijf over twaalf” wordt. Juist in de huidige tijd is het gebruikelijker geworden om dit soort gesprekken aan te gaan.

Meer informatie?
Je bent altijd welkom om met ons het gesprek aan te gaan over de herstructurering van jouw onderneming. Je kunt daarover contact opnemen met Iris Jans . Voor algemene vragen kun je contact opnemen met Mignon ter Beek .

Lees ook: