De Nederlandse Arbeidsinspectie op bezoek (deel 5): de bestuurlijke boete

Juridisch nieuws

De Nederlandse Arbeidsinspectie (voorheen: ‘Inspectie SZW’) controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de verschillende wetten, besluiten en regelingen op het terrein van arbeid. De Nederlandse Arbeidsinspectie kan reageren op meldingen, maar voert ook op regelmatige basis (onaangekondigd) inspectiebezoeken uit. Deze blogreeks, voorzien van verschillende tips, kan behulpzaam zijn bij (de voorbereiding van) zo’n inspectiebezoek en bij hetgeen daarop volgt. In deze vijfde blog ga ik in nader in op de bestuurlijke boete.

Handhavingsinstrumenten

Als de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) een overtreding constateert, dient zij in beginsel tot handhaving over te gaan. In het handhavingsbeleid is uitgewerkt welke instrumenten de NLA kan aanwenden. Voor een uiteenzetting van deze instrumenten, van eis tot naleving tot stillegging van werkzaamheden, verwijs ik naar mijn vorige blog. In deze blog ga dieper in op het handhavingsinstrument: de (bestuurlijke) boete.

Het proces tot en met de boete

Indien de NLA tijdens een onderzoek een overtreding constateert, maakt de inspecteur een boeterapport op. Het boeterapport verzendt de inspecteur aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Indien het voornemen bestaat om een boete op te leggen, stuurt het Ministerie eerst een boetevoornemen naar de (vermeende) overtreder (‘Kennisgeving inzake boete en openbaarmaking gegevens’).

Vervolgens kan de vermeende overtreder binnen 15 dagen een zienswijze indienen. In de zienswijze dient de vermeende overtreder aangeven waarom hij/zij het niet eens is met de boete (en indien van toepassing met het voornemen om de inspectiegegevens openbaar te maken).

Na ontvangst van de zienswijze zal het Ministerie van SZW besluiten om al dan niet een boete op te leggen. Indien het Ministerie van SZW geen boete oplegt, ontvangt desbetreffende partij een beschikking zonder boeteoplegging.

Indien het Ministerie van SZW een bestuurlijke boete oplegt, kan de overtreder bezwaar maken tegen de boetebeschikking. Het bezwaarschrift moet voorzien zijn van (i) de naam en het adres van degene die bezwaar maakt, (ii) een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht, met een vermelding van de datum en het referentienummer en (iii) de gronden van het bezwaar.

Beleidsregels boeteoplegging

Onder bepaalde omstandigheden matigt of verhoogt het Ministerie voor SZW het boetenormbedrag. De regels hierover staan in de verschillende beleidsregels, namelijk in de Beleidsregels boeteoplegging Wet arbeid vreemdelingen, in de Beleidsregels boeteoplegging Wet arbeid vreemdelingen en in de Beleidsregels boeteoplegging Arbeidstijdenwet en Arbeidstijdenbesluit.

Het is dan ook raadzaam om het boetebesluit te controleren aan de hand van deze beleidsregels. Ook is het verstandig om bij het opstellen van een zienswijze of het bezwaarschrift feiten en omstandigheden aan te dragen die thuishoren bij een of meer matigingsgronden uit deze beleidsregels.

Daarnaast kan de rechter ook de Beleidsregels boeteoplegging in strijd achten met het evenredigheidsbeginsel. Ten aanzien van de Beleidsregels boeteoplegging Wet arbeid vreemdelingen heeft de Afdeling van de Raad van State dat in 2022 geoordeeld. Sindsdien wordt een boete op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (o.a. illegale tewerkstelling, schending identificatieplicht enz.) bij normale verwijtbaarheid standaard gematigd met 50%.

In de volgende blog ga ik in op de bestuurlijke boete in relatie tot de Wet arbeid vreemdelingen. Ik som op welke argumenten aangevoerd kunnen worden om de bestuurlijke boete aan te vechten.

Vragen aan advocaat over arbeidsrecht- en arbeidsmigratierecht?

Heb jij een boete opgelegd gekregen van de Nederlandse Arbeidsinspectie en kun jij je daarin niet vinden? Neem dan contact met mij op, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken (boystenden@lawandpepper.com of 06-27177989).

Wil je op de hoogte blijven van al mijn arbeidsrechtelijke- en arbeidsmigratierechtelijke blogs? Volg dan de LinkedIn-pagina van Law&Pepper Advocaten.