”Niet failliet dankzij nieuwe wet, maar te weinig ondernemers zijn op de hoogte”

Juridisch nieuws

Deze kop stond afgelopen weekend bij een artikel op de site van de NOS. In het artikel geven de Kamer van Koophandel en MKB Nederland aan dat te weinig ondernemers op de hoogte zijn van een nieuwe wet, die ondernemers in nood meer ruimte geeft om te overleven. En dat is jammer, omdat (zeker in de huidige tijd) het o zo belangrijk is dat ondernemers goed op de hoogte zijn van hun mogelijkheden.

De Wet homologatie onderhands akkoord

De nieuwe wet waarop in het artikel wordt gedoeld is de Whoa (Wet homologatie onderhands akkoord). Deze wet geeft rechters de mogelijkheid crediteuren te dwingen genoegen te nemen met betaling van een deel van de uitstaande schuld. De ondernemer hoeft dan dus niet alle crediteuren integraal te voldoen. Dat biedt ruimte voor de liquiditeit en daarmee voor het voortbestaan van de onderneming. Feitelijk kan een onderneming na toepassing van de Whoa in afgeslankte vorm voortgezet worden.

Mijn kantoorgenote Iris Jans heeft hier eerder een blog over geschreven, waar ik graag naar verwijs. In dat blog beschrijft Iris op welke manier de wet moet worden toegepast. Met dít blog wil ik vooral alle ondernemers die in (ernstige) betalingsmoeilijkheden verkeren oproepen te (laten) beoordelen of de Whoa uitkomst kan bieden. De eerste gevallen waarbij de Whoa is toegepast zijn bekend en daaruit concluderen wij dat deze wet werkt!

Nu kan het Whoa traject duur uitpakken vanwege de advisering die op grond van de wet verplicht wordt gesteld. Als je twijfelt of de Whoa jouw onderneming verlichting kan brengen, bel dan gerust. Wij sturen niet meteen facturen, maar doen graag een eerste check of je de wet kunt gebruiken. Je kunt hiervoor ook contact opnemen met de Kamer van Koophandel. Wij hebben begrepen dat zij in dit soort gevallen gratis adviseren.

Meer informatie?

Wij begrijpen dat dit soort vragen lastig zijn voor bestuurders die vooral bezig zijn omzet te genereren en het hoofd boven water te houden. Bij Law&Pepper zijn we getraind om ze snel en helder te beantwoorden. Dus mocht je willen sparren, bel of mail dan gerust naar 06 11 12 82 80 of franklaagland@lawandpepper.com. Voor algemene vragen over herstructureren kan je ook mailen naar mignonterbeek@lawandpepper.com.