Mag ik die ene crediteur wél betalen en die andere crediteuren niet?

Juridisch nieuws
Selectieve betaling nader toegelicht

In de Law&Pepper serie over herstructureren kan het onderwerp selectieve betaling niet onbesproken blijven.

Selectief betalen: mag dat?

Stel, je wilt een crediteur betalen. De factuur staat al 90 dagen open en je hebt de diensten van deze crediteur hard nodig. Maar je bedrijf verkeert in moeilijkheden en de cash flow is verre van optimaal. Je kunt deze factuur wel betalen, maar dan blijven andere crediteuren achterstallig. Kun je deze crediteur dan risicoloos betalen of niet?

Deze vraag hebben wij in onze praktijk de afgelopen periode regelmatig gekregen, in diverse vormen. Wij zijn altijd blij als cliënten deze vraag stellen, omdat bij hen (dus) het besef aanwezig is dat dit soort betalingen een risico met zich mee kunnen brengen.

Aansprakelijkheid bestuurder

En dat risico is niet misselijk: je kunt privé aansprakelijk worden gesteld. Dus ook als je een besloten vennootschap bestuurt kun je toch privé aansprakelijk worden gehouden.

De term die voor een betaling als hiervoor omschreven wordt gebruikt is ‘selectieve betaling’. Je betaalt selectief één crediteur, terwijl je andere crediteuren onbetaald laat. En de regel in het recht is dat crediteuren (in principe) gelijk zijn, dus je mag niet zomaar bepaalde crediteuren bevoordelen.

Het mag, maar pas op

Toch mag je selectief betalen. Er zijn vele situaties denkbaar dat je wél één crediteur mag betalen, terwijl je andere crediteuren onbetaald laat en je privé toch niet aansprakelijk bent. De regel is, kort gezegd, dat je privé alleen aansprakelijk bent als sprake is van een persoonlijk belang of een oogmerk om anderen te bevoordelen. Deze regel moet in bestaande situaties worden getoetst om vast te stellen of een selectieve betaling is toegestaan of niet.

Meer informatie?

Wij begrijpen dat dit soort vragen lastig zijn voor bestuurders die vooral bezig zijn omzet te genereren en het hoofd boven water te houden. Bij Law&Pepper zijn we getraind om dit soort vragen snel en helder te beantwoorden dus mocht je willen sparren, bel of mail dan gerust naar 06 11 12 82 80 of franklaagland@lawandpepper.com. Voor algemene vragen over herstructureren kan je ook mailen naar mignonterbeek@lawandpepper.com.

Lees ook: