Indien een werkgever een arbeidsovereenkomst beëindigt, heeft een werknemer in beginsel recht op een transitievergoeding. De transitievergoeding is gelijk aan het bruto loon per maand * het aantal dienstjaren. Dat lijkt een simpele formule te zijn. Toch krijg ik geregeld vragen over looncomponenten die al dan niet meegenomen moeten worden bij de berekening. In deze blog leg ik uit waarom het werkgeversdeel van de pensioenpremie niet meetelt bij de berekening van de transitievergoeding.
Wanneer heeft een werknemer recht op een transitievergoeding?
Een werkgever is een transitievergoeding verschuldigd indien (i) hij/zij de arbeidsovereenkomst opzegt, (ii) de rechter de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werkgever ontbindt en (iii) de werkgever een contract voor bepaalde tijd niet verlengt. Als een werknemer een nieuwe baan heeft en zelf ontslag neemt, heeft de werknemer dus geen recht op een transitievergoeding.
Daarnaast is een transitievergoeding niet verschuldigd indien het eindigen of het niet voorzetten van de arbeidsovereenkomst (i) heeft plaatsgevonden terwijl de werknemer nog geen 18 jaar was en de gemiddelde arbeidsomvang ten hoogste twaalf uur per week heeft bedragen, (ii) plaatsvindt na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd en (iii) het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer.
Hoogte
De transitievergoeding is gelijk aan: 1/3 bruto loon per maand per gewerkt jaar. De wettelijke vergoeding bedraagt maximaal EUR 94.000. Indien het loon hoger over twaalf maanden hoger is dan 94.000 dan geldt het jaarloon.
In het Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding en de Regeling looncomponenten en arbeidsduur zijn nadere regels opgenomen over de wijze waarop het bruto loon per maand moet worden berekend. In artikel 3 van het Besluit staat dat het bruto uurloon x de overeengekomen arbeidsduur per maand vermeerderd dient te worden met:
– vakantietoeslag en de eindejaarsuitkering
– vaste looncomponenten
– variabele looncomponenten
Als vaste looncomponenten zijn in de Regeling de overwerkvergoeding en ploegentoeslag aangewezen. Als variabele looncomponenten zijn (i) bonussen, (ii) winstuitkeringen en (iii) eindejaarsuitkeringen aangewezen.
Telt de werkgeversbijdrage pensioenpremie mee voor de berekening van de transitievergoeding?
Het werkgeversdeel van de pensioenpremie telt niet mee bij de berekening van de transitievergoeding. In de Nota van Toelichting bij de Regeling staat namelijk:
‘Looncomponenten die niet in deze regeling zijn aangewezen, worden niet meegenomen in de berekening van de hoogte van de transitievergoeding.’
Het werkgeversdeel van de pensioenpremie is niet in de Regeling aangewezen. Dat de pensioenpremie niet meetelt, volgde overigens ook al uit de memorie van toelichting bij de WWZ (Kamerstukken II 2013/14, 33818, 3, p. 38-42):
‘Behoudens zeer uitzonderlijke gevallen zullen het werkgeversaandeel pensioenpremie, de auto van de zaak, onkostenvergoedingen, de werkgeversbijdrage in de zorgverzekeringspremie en incidentele en niet overeengekomen looncomponenten hiervan geen onderdeel uitmaken. (…) Er is aldus beoogd aan te sluiten bij de looncomponenten die onderdeel (kunnen) uitmaken van het element «Beloning» uit de huidige kantonrechtersformule en daarop gebaseerde rechtspraak.’
In mijn volgende blog geef ik antwoord op de vraag of het looncomponent ‘pensioencompensatie’ meetelt bij de berekening van de transitievergoeding. Rechters denken daar namelijk (wel) verschillend over.
Contact advocaat arbeidsrecht
Voor vragen over het arbeidsrecht kun je met mij contact opnemen (boystenden@lawandpepper.com of 06-27177989). Wil je op de hoogte blijven van al mijn arbeidsrechtelijke blogs? Volg dan de LinkedIn-pagina van Law&Pepper Advocaten.
Meer blogs lezen over de transitievergoeding:
- Het berekenen van de transitievergoeding bij zieke werknemer (deel II): welk loon moet ik aanhouden?
- Het berekenen van de transitievergoeding bij langdurige ziekte (deel I): welke einddatum moet je aanhouden?
- De transitievergoeding: telt de pensioencompensatie mee voor de berekening van de transitievergoeding?