Uitbetaling van vakantiedagen: telt pensioencompensatie mee?

Juridisch nieuws

Indien een werknemer uit dienst treedt, heeft de werknemer recht op uitbetaling van openstaande vakantiedagen. Uit de rechtspraak volgt dat bij het bepalen van de waarde van een vakantiedag de looncomponenten dienen te worden meegenomen die ‘intrinsiek samenhangen met de taken die de werknemer zijn opgedragen in het kader van de arbeidsovereenkomst’. In deze blog beantwoord ik de vraag of pensioencompensatie hier ook onder valt.

Afkoop van vakantiedagen

Uitbetaling van de wettelijke vakantiedagen tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst is niet toegestaan. Uitbetaling van bovenwettelijke vakantiedagen tijdens het dienstverband is wel mogelijk, indien dit schriftelijk is overeengekomen (artikel 7:640 BW).

Indien een werknemer uit dienst treedt, heeft de werknemer recht op uitbetaling van de nog openstaande vakantiedagen. Dit geldt niet alleen voor de openstaande bovenwettelijke vakantiedagen, maar ook voor de openstaande wettelijke vakantiedagen.

Waarde van een vakantiedag

De waarde van vakantiedagen is gelijk aan het bedrag van het laatstverdiende loon. Onder loon wordt verstaan het overeengekomen loon en alle looncomponenten die ‘intrinsiek samenhangen met de taken die de werknemer zijn opgedragen in het kader van de arbeidsovereenkomst (HvJ 6 november 2018 ECLI: EU:C:2018:872; Kreuziger en ECLI: EU:C:2018:874; Max-Planck-Gesellschaft). Denk daarbij aan vaste toeslagen, bonussen etc.

Wat is pensioencompensatie?

Hooggeplaatste functionarissen die al vóór 1 januari 2015 in dienst zijn, ontvangen soms pensioencompensatie. Dit heeft ermee te maken dat op 1 januari 2015 de fiscaal gefaciliteerde opbouw van pensioenaanspraken is gemaximeerd op (toen) € 100.000. Dit had een ongunstig effect voor medewerkers met een hoog salaris / hoge pensioenopbouw. Veel werkgevers hebben deze werknemers gecompenseerd.

Soms staat de compensatie onder de noemer ‘pensioencompensatie’ op de loonstrook vermeld en wordt de compensatie eenmaal per jaar betaald. In andere gevallen hebben deze medewerkers een loonsverhoging verkregen en maakt de compensatie sinds 2015 onderdeel uit van hun maandelijkse salaris.

Telt de pensioencompensatie mee voor het bepalen van de waarde van vakantiedagen?

Tot 1 januari 2015 kwalificeerde dit component als zuivere pensioenpremie. In mijn vorige blog heb ik toegelicht dat het werkgeversdeel van de pensioenpremie niet meetelt voor het bepalen van de waarde van vakantiedagen. Daarvoor worden onder andere de volgende twee argumenten aangevoerd:

(i) Het werkgeversdeel van de pensioenpremie staat niet in intrinsiek verband met het al dan niet verrichten van werkzaamheden door werknemer, maar met het bestaan van de arbeidsovereenkomst als zodanig (Hof Arnhem-Leeuwarden 7 augustus 2018, ECLI:NL:GHARL:2018:7137);

(ii) Er is sprake van een betaling aan een derde en hoewel de werknemer er wel recht op heeft dat deze bijdrage wordt voldaan, heeft hij niet zelf recht op dit bedrag en kan hij het dan ook niet zelf voor andere doeleinden aanwenden (Rb. Limburg 22 april 2024, ECLI:NL:RBLIM:2024:1988);

De vraag is of dit ook geldt voor de per 1 januari 2015 verkregen pensioencompensatie? Het argument dat sprake is van een betaling aan een derde (zie sub ii) gaat bij pensioencompensatie niet op. Pensioencompensatie wordt immers aan de werknemer betaald en de werknemer kan dit bedrag ook voor andere doeleinden aanwenden.

Hangt de pensioencompensatie intrinsiek samen met het verrichten van werkzaamheden door de werknemer? Indien de pensioencompensatie is verdisconteerd in een salarisverhoging , dan is dat mijns inziens het geval.

Ingewikkelder wordt het indien de pensioencompensatie vanaf 2015 eenmaal per jaar onder de noemer van ‘pensioencompensatie’ wordt uitbetaald. Hangt deze post dan ook nog intrinsiek samen met het al dan niet verrichten van de werkzaamheden? Dat is geen uitgemaakte zaak.

Contact advocaat arbeidsrecht

Voor vragen over de uitbetaling van vakantiedagen bij eindafrekening kun je met mij contact opnemen (boystenden@lawandpepper.com of 06-27177989). Wil je op de hoogte blijven van al mijn arbeidsrechtelijke blogs? Volg dan de LinkedIn-pagina van Law&Pepper Advocaten.