Het heeft even geduurd, maar vandaag werd het lokaal (bijna) 35 ⁰C. En dan is het voor veel Nederlanders al snel té warm. Bij bepaalde beroepen kun je je dat ook wel voorstellen. Denk aan de hitte waaraan dakdekkers worden blootgesteld als ze het (platte) dak op moeten. De temperatuur op een (zwart) plat dak kan in de zomer wel oplopen tot 70 ⁰C. In deze blog ga ik in op de rechten en plichten van werknemers en werkgevers bij het werken in de hitte.
Historie werken in de hitte
Tot 1998 golden alleen voor de industrie en de restgroepen bepalingen over binnen- en buitenklimaat. Op grond van de L-index werden (grofweg) temperaturen tussen de 13 °C en 37 °C als aanvaardbaar beschouwd.
In 1998 is deze (verouderde) L-index vervangen door een algemene behaaglijkheidsnorm. In artikel 6.1 Arbeidsomstandighedenbesluit stond vanaf 1998 dat het klimaat op de arbeidsplaats (i) geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid van de werknemers en (ii) zo behaaglijk en gelijkmatig als redelijkerwijs mogelijk is, dient te zijn. De werkgever moet rekening houden met de aard en de fysieke belasting van de werkzaamheden.
Het behagelijkheidscriterium is nader uitgewerkt in de Beleidsregels Arbeidsomstandighedenwetgeving. Daarin stond dat dat sprake was van een behaaglijk en gelijkmatig klimaat indien bij toepassing van de norm NEN-EN-ISO 7730:1996 (…) de PMV-waarde tussen – 0,5 en + 0,5 ligt. Of indien minder dan 10% van de werknemers klachten over het klimaat kenbaar maakt.
Indien de aard van het werk het werken bij een hoge omgevingstemperatuur noodzakelijk maakt, golden de referentiewaarden genoemd in bijlage A van de norm NEN-ISO 7243:1989 en in bijlage C van de norm NEN-ISO 7933:1990.
In 2007 wijzigde het Arbeidsomstandighedenbesluit. Het voorschrift dat het klimaat zo behaaglijk en gelijkmatig mogelijk moet zijn, is in 2007 geschrapt.
Huidige situatie werken met hoge temperaturen
De wijziging van 1 januari 2007 heeft ertoe geleid dat de Arbowet geen eisen meer stelt aan de "behaaglijkheid" van het binnenklimaat. De Arbowet- en regelgeving beperkt zich tegenwoordig tot de eis dat de temperatuur niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid.
Indien vanwege hoge temperaturen schade aan de gezondheid van een werknemer kan ontstaan, worden persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking gesteld. Bij gebreke hiervan wordt de duur van de arbeid in een zodanige mate beperkt of wordt de arbeid met een zodanige frequentie afgewisseld, zodat schade aan de gezondheid wordt voorkomen.
Wat kan/mag een werknemer doen?
Indien een werkgever zich niet houdt aan deze verplichtingen dan kan de werknemer dit melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Het opvolgingspercentage bij hittemeldingen is tamelijk laag. Slechts in 20% van de hittemeldingen stelt de Nederlandse Arbeidsinspectie een onderzoek in.
Een werknemer kan niet zomaar zijn/haar werk neerleggen. Dat mag een werknemer alleen indien hij/zij ernstig gevaar loopt (artikel 29 Arbeidsomstandighedenwet). Hier zal in Nederland niet snel sprake van zijn. In het verleden heeft het Arbeidsinspectie Loket van SZW genoemd dat bij temperaturen hoger dan 40 graden de werknemer ernstig gevaar loopt.
Aanvullende regels in de Arbocatalogus en/of de cao
Als werkgever en werknemer is het ook altijd verstandig om te kijken wat in de van toepassing zijnde arbocatalogi of cao is opgenomen over het werken onder hoge temperaturen. Zo staat in de Cao Bikudak het volgende:
De werknemer is niet verplicht zijn werkzaamheden in de buitenlucht aan te vangen dan wel voort te zetten bij een temperatuur van 40 graden Celsius of hoger, gemeten op een hoogte van 1,50 meter boven de werkplek.
In de algemene cao Bouw & Infra is ook een aantal voorschriften opgenomen. Zo dient de werkgever bij hoge temperaturen zonnebrand beschikbaar te stellen, de werkplek te beschutten en extra pauzes in te lassen en eventueel de werktijden aan te passen.
Advocaat arbeidsrecht Eindhoven
Voor vragen over het arbeidsrecht kun je met mij contact opnemen (boystenden@lawandpepper.com of 06-27177989). Wil je op de hoogte blijven van al mijn arbeids- en arbeidsmigratierechtelijke blogs? Volg dan de LinkedIn-pagina van Law&Pepper Advocaten.